1. Onderzoeksvraag2. Zoektermen – 3. Informatiebronnen – 4. Zoeken – 5. Selecteren van informatie – 6. Verwerken van bronnen

Introductie
Eenvoudig of geavanceerd?
Zoektechnieken
Zoekmethoden
Zoekresultaat verbeteren
Full text vinden
Samenvatting

Full text vinden

Het is je misschien al opgevallen dat je soms alleen een samenvatting (summary) krijgt van een online gevonden artikel. Voor de volledige tekst moet je dan betalen. Je kunt in dat geval onderstaande tips proberen.

Tip 1: Linkresolver

Met behulp van Google Scholar kun je controleren of de bibliotheek van NHL Stenden, via de databanken, toegang geeft tot de full text van een artikel. Je kunt dan kiezen voor de optie: Full Text@NHL Stenden

Als je thuis zoekt via Google Scholar  moet je eerst een instelling aanpassen om de linkresolver te kunnen zien. Dat doe je als volgt:

Google Scholar uitklapmenu linksboven (de drie streepjes) -> Instellingen -> Bibliotheeklinks -> zoek ‘NHL Stenden’ -> vinkje bij NHL Stenden Hogeschool – Full Text@NHL Stenden -> Opslaan

Je krijgt nu aan de rechterkant van de resultatenlijst de optie ‘Full Text@NHL Stenden’ als een database toegang geeft tot de volledige tekst van een gevonden artikel.

NB dit werkt voor de grootste databases maar niet allemaal.

Tip 2: Webbrowser extensies

Je kunt via Unpaywall een browserextensie installeren die automatisch op zoek gaat naar een vrij toegankelijke versie van een artikel. Het werkt heel eenvoudig: het slotje van Unpaywall kleurt groen als er een open access versie van het artikel wordt gevonden.

Een andere, vergelijkbare optie is de browserextensie van Open Access Button.

Zowel unpaywall als Open Access Button doorzoeken voor jou het internet op beschikbare pdf’s.

Tip 3: Word lid van de Koninklijke Bibliotheek

Voor 15 euro (studenten krijgen 50% korting) ben je een jaar lang lid van de KB en kun je gebruik maken van de digitale bronnen van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Tip 4: Interbibliothecair Leenverkeer (IBL)

Je kunt via de bibliotheek van NHL Stenden boeken en/of artikelen aanvragen uit de collecties van andere bibliotheken. Dit Interbibliothecair Leenverkeer (IBL) is niet gratis, informeer bij de informatiebalie naar de mogelijkheden.