Introductie
Eenvoudig of geavanceerd?
Zoektechnieken
– Combineren & uitsluiten
– Exact phrase
– Trunkeren
– Maskeren
– Trefwoorden
– Zoekingangen
– Begrenzingen
– Thesauri & classificaties
Zoekmethoden
Zoekresultaat verbeteren
Samenvatting

need to knownice to know

Nice to know

Nabijheidsoperatoren

Nabijheidsoperatoren kunnen gebruikt worden om aan te geven dat je zoektermen dicht bij elkaar in het document moeten voorkomen.  Als de zoektermen dicht bij  elkaar staan, hebben ze waarschijnlijk iets met elkaar te maken. De meest gebruikte nabijheidsoperatoren zijn:

NEAR: Wordt gebruikt als de volgorde waarin de termen voorkomen in het zoekresultaat, niet belangrijk is. Bijv. kinderopvang  NEAR Leeuwarden.

ADJ: wordt gebruikt als de termen per se in een bepaalde volgorde moeten voorkomen in het zoekresultaat. Bijv.  Kinderopvang ADJ Leeuwarden (eerst kinderopvang,  dan Leeuwarden).

Je kunt vaak aangeven hoeveel woorden er mogen staan tussen de gebruikt e zoektermen in het gevonden document. Dit kun je doen door het aantal (N) aan de zoekopdracht toe te voegen:

NEAR/N  Er mogen maximaal N woorden staan  tussen de zoektermen in het zoekresultaat. De volgorde van de woorden is niet belangrijk. Bijv. kinderopvang NEAR/3 Leeuwarden.

ADJ/N  Er mogen maximaal N woorden staan tussen de zoektermen in het zoekresultaat, maar precies in de volgorde zoals aangegeven. Bijv. Kinderopvang  ADJ/3 Leeuwarden.

In databanken en zoekmachines moet je soms verschillende woorden of codes als operatoren gebruiken. Om zeker te weten welke je moet gebruiken: maak gebruik van de HELP-functie die vaak wordt aangeboden.

Tip: In Google moet je de operator “AROUND” gebruiken. Bijv. kinderopvang  AROUND(3) Leeuwarden.

Soms is de nabijheidoperator geïntegreerd in het default zoekscherm van een databank. In het volgende voorbeeld van LexisNexis mogen er niet meer dan 5 woorden voorkomen tussen de gebruikte zoektermen.