1. Onderzoeksvraag – 2. Zoektermen – 3. Informatiebronnen – 4. Zoeken – 5. Selecteren van informatie – 6. Verwerken van bronnen
Introductie
Bronvermelding
Copyright
Plagiaat
Citeren
Parafraseren
Referenties
RefWorks
Bronnenlijst
Samenvatting
Citeren
Wat is citeren?
Citeren is het letterlijk overnemen van een gedeelte van een tekst. Deze tekst is meestal door iemand anders geschreven, maar je mag ook citeren uit je eigen publicaties. Je moet altijd aangeven waar het citaat vandaan komt: de Bronvermelding.
In de tekst maak je een korte verwijzing door auteursnaam, jaar van publicatie en paginanummer te noemen. De volledige bronvermelding plaats je in de bronnenlijst aan het einde van je verslag. Zie ook Bronnenlijst.
Hoe bouw je een citaat op?
Je moet in je tekst duidelijk aangeven dat het om een citaat gaat: zet het citaat tussen aanhalingstekens. Gebruik je 40 of meer dan 40 woorden (lang citaat)? Zet dan je citaat tussen twee witregels en spring in.
Een citaat mag niet te lang zijn. Je gebruikt een citaat om je eigen betoog kracht bij te zetten of juist om tegenvoorbeelden te geven bij je eigen betoog. Het is niet de bedoeling dat je verslag uit alleen maar citaten bestaat en ook niet dat je citaten van een paar alinea’s lang opneemt. Twijfel je over de lengte van een citaat? Vraag dan advies aan je docent.
Voorbeeld (APA stijl):
Jansen zegt hierover: “De tevredenheid van studenten neemt toe als de bibliotheek ook op zondag open is ” (Jansen, 2004, p. 32).